Posebnim letom iz Dubaija u organizaciji UNHCR-a, u srijedu kasno navečer na osječku je zračnu luku sletio veliki širokotrupni transportni zrakoplov Airbus 300-600 u kome je bilo 37 tona različite robe namjenjene uglavnom izbjeglicama u prihvatnom centru u Opatovcu.

– Radi se o termo-dekama, kabanicama, grijalicama i solarnim svjetiljkama, a na osječki su aerodrom dopremljene iz UNHCR-ova logističkog centra u Dubaiju. Ta humanitarna pomoć odmah se iz osječke zračne luke transportira u Opatovac gdje će već sutra biti na raspolaganju. To je samo dio humantirane pomoći koja ovih dana u organizaciji UNHCR-a stiže u Hrvatsku – izjavio je Jan Kapić, glasnogovornik UNHCR-a Hrvatska.

Prema njegovim riječima, iz Poljske stižu i prve kućice, odnosno stambene jedinice koje će biti postavljene u budućem prihvatilištu u Slavonskom Brodu.

Iako se radilo o posebnom letu za čije pripreme nije bilo puno vremena, sve službe Zračne luke Osijek, odlično su obavile ovaj zahtjevni cargo posao.

– Nadam se da će biti još ovakvih letova, ali svakako nekim drugim, ljepšim povodom nego što je ovaj. Unatoč izuzetno kratkim rokovima, jer od najave leta do njegove realizacije je proteklo samo nekoliko sati, Zračna luka Osijek je dokazala da smo i tehnološki i organizacijski spremni za ovako brze i tehnički zahtjevne postupke – istaknuo je Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

Brzo i tehnički kvalitetno urađen posao svih službi osječke zračne luke, osobito je pohvalio Terence Pike, predstavnik UNHCR-a za Republiku Hrvatsku, koji je u pratnji suradnika nazočio poslovima prihvata i otpreme humanitarne pomoći u Opatovac.

unhcr 1

unhcr 3