Svaka zrakoplovna tvrtka ima svoje pravilo o prijevozu prtljage. Prtljaga koja prelazi težinu koja je određena pravilima, u pravilu se prihvaća kao preopterećenje i dodatno se naplaćuje. Ako je prtljaga teža no što je dopušteno, višak se naplaćuje po kilogramu. Svaka veća količina, težina ili veličina prtljage mora se unaprijed najaviti prilikom rezervacije. Molimo Vas da informacije vezane za prtljagu provjerite na internet stranicama prijevoznika.

Dozvoljena ručna prtljaga

Dopuštena ručna prtljaga za putnike:

Croatia Airlines

 • maksimalna težina 8 kg
 • zbroj dimenzija do 115 cm (55x40x20)

 Trade Air 

 • maksimalna težina 6 kg
 • zbroj dimenzija do 115 cm (55x40x20)

 

Dodatno, svaki putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu:

 • 1 komad osobne prtljage najveće dopuštene veličine 40x30x10 cm (npr. 1 žensku ručnu torbu ili 1 laptop ili 1 torbu za spise)

Osim toga, putnik koji putuje s bebom (do 2 g. starosti) ima pravo na:

 • 1 dječju košaru ili 1 dječju auto-sjedalicu (prijevoz u prtljažniku ili na dodatno plaćenom sjedalu)
 • hranu za bebe za konzumaciju za vrijeme leta

Bolesne i invalidne osobe smiju također ponijeti:

 • 1 par štaka i / ili ortopedsko pomagalo ili bilo koju drugu protetsku napravu

 

Što ponijeti?

Putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu i osobne stvari kao što su: ogrtač, kišobran ili štap, manju kameru, dalekozor, žensku ručnu torbicu, torbu za dokumente/prijenosno računalo, knjigu ili novine za čitanje u tijeku putovanja, dječju košaru i hranu za dojenčad u tijeku putovanja. Preporučujemo da putne dokumente, medicinsku dokumentaciju, poslovne papire, umjetnička djela, računala i ostalu elektroničku opremu, muzičke instrumente, slike, novac, nakit, lijekove i ključeve nosite u ručnoj prtljazi te da se na omotu avionske karte  ili na našoj internet stranici dodatno informirate o ostalim predmetima koje ručna prtljaga ne smije sadržavati i koji vam prilikom sigurnosne kontrole mogu biti oduzeti, ili se mogu oštetiti, za što zrakoplovna tvrtka ne snosi odgovornost. 

Elektronički uređaji u ručnoj prtljazi

Upotreba elektroničkih uređaja dopuštena je isključivo u “zrakoplovnom radu”.

NAPOMENA: U slučaju da posjedujete SAMSUNG NOTE7 kupljen prije 15. rujna 2016.g. uređaj MORATE nositi u ručnoj (osobnoj) prtljazi i isključiti ga. Ovaj elektronički uređaj ne smijete puniti za vrijeme leta.

Svi uređaji SAMSUNG NOTE7 kupljeni nakon 15. rujna 2016.g. mogu se koristiti isključivo u ”zrakoplovnom radu” poput ostalih elektroničkih uređaja.

Teže i veće uređaje potrebno je pospremiti dok je upaljen znak obveznog vezivanja.

Popis dopuštenih elektroničkih naprava:

Mobilni / Smart telefoni, Tablet računala, Slušalice za suzbijanje buke, Digitalni audio/MP3 uređaj, Elektronske igre, E-čitač, Prijenosna / Notebook računala, Prijenosni DVD/CD uređaj, Bluetooth uređaji, Kamere, Medicinski uređaji, Električni brijaći aparat

Elektronski materijali za simuliranje pušenja (cigarete, cigare, lule) moraju biti u ručnoj (osobnoj) prtljazi i zabranjene su za upotrebu u zrakoplovima.

Dozvoljena predana prtljaga

Putnici aviokompanije Croatia Airlines imaju pravo na besplatan prijevoz prtljage (predana prtljaga):

– 1 komad prtljage / max. 23 kg / max. zbroj dimenzija 158 cm

http://www.croatiaairlines.com/hr/Informacije-o-putovanju/Prtljaga/Predana-prtljaga

Putnici aviokompanije Trade Air imaju pravo na besplatan prijevoz prtljage (predana prtljaga):

– 1 komad prtljage / max.13 kg / max. zbroj dimenzija 140 cm

Ukoliko ste nešto izgubili u Zračnoj luci Osijek, molimo Vas da se obratite djelatnicima ili posjetite Ured za izgubljenu/nađenu prtljagu.

Izgubljena ili oštećena prtljaga može se prijaviti u Uredu za izgubljenu/nađenu prtljagu.

Tel: +385 31 514451

Svi putnici, njihova ručna i predana prtljaga moraju biti zaštitno pregledani prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja aerodroma. Zaštitni pregledi obavljaju se na zaštitnim točkama, ručnom pretragom, pomoću tehničkih sredstava ili kombinacijom navedenih metoda.

Ručna prtljaga

Ne ostavljajte svoju prtljagu nikada bez nadzora!

Ručna prtljaga biti će rendgenski pregledana. Možete ostaviti ključeve, mobitel, kovanice, novčanik u jakni ili drugoj odjeći, no skinite je na vrijeme kako bi bila spremna za rendgen.

Prilikom sigurnosnog pregleda ručne prtljage putnik je obavezan prijaviti:

 • Sve tekućine na pregled
 • Prijenosna računala i druge elektronske uređaje izdvojiti iz ručne prtljage za zasebni pregled
 • Skinuti jaknu koja će biti pregledana kao zaseban dio ručne prtljage
Zabranjeni predmeti u ručnoj prtljazi

Zbog pojačanih sigurnosnih mjera u zračnim lukama, osobito za putnike u transferu, molimo Vas da ne unosite u putničku kabinu zrakoplova sljedeće predmete: igračke u obliku oružja, noževe (bez obzira na dužinu oštrice), metalne turpijice za nokte, metalni pribor za jelo, britvice (ulošci-dvostrani) za brijaće aparate, metalne strelice za pikado, škarice (bez obzira na veličinu), pribor za manikiranje, igle za pletenje, noževe za otvaranje omotnica, džepni alat, vadičep, medicinske injekcije (osim upotrebe iz zdravstvenih razloga, npr. dijabetes, alergije i sl. uz liječničku potvrdu).

Molimo Vas da navedene predmete pohranite u Vašu predanu prtljagu jer u protivnome osoblje zaduženo za sigurnosni pregled može Vam ih oduzeti. Zrakoplovni prijevoznik ne snosi odgovornost za oduzete predmete. 

Predana prtljaga

Prije nego što se prtljaga transportira u zrakoplov, ista mora biti temeljito pregledana. Prtljaga se pregledava nakon prijave za let (check-in). Ukoliko bude potrebno, prtljaga se može pregledavati otvaranjem uz prisutnost vlasnika.

Zabranjeni predmeti u predanoj prtljazi

Predana prtljaga ne smije sadržavati lomljive ili lako pokvarljive predmete, novac, nakit, plemenite kovine, računala i elektroničke naprave (uključujući mobitele, računala, kamere,fotoaparate, mp3-4 i sl.), sunčane naočale, glazbene instrumente, statue, lijekove za osobnu upotrebu, vrijednosnice, obveznice ili druge vrijednosne papire, ključeve, poslovne dokumente, alat koje je ili se može smatrati vrijednim, putovnice ili druge identifikacijske dokumente, antikvitete, nezamjenjive publikacije ili knjige.

Vatreno oružje, eksplozivi, streljiva, nagrizajuće ili lakozapaljive tvari, tekućine i tvari neugodna ili opojna mirisa mogu se prevoziti samo uz prethodni dogovor i odobrenje prijevoznika.

NAPOMENA: Elektronski materijali za simuliranje pušenja (cigarete, cigare, lule) zabranjene su za upotrebu u zrakoplovima.

Potrebno je znati kako se određeni predmeti/tvari, klasificirani kao opasna roba, u zračnom prometu prevoze prema posebnim međunarodnim propisima (Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom ICAO Doc. 9284AN/905),  kojima su propisani i određeni izuzetci od zabrane prijevoza u ručnoj i/ili predanoj prtljazi.

Za više pojedinosti o prijevozu opasnih roba molimo Vas obratite se vašem zračnom prijevozniku najmanje jedan dan prije dana određenog za putovanje. Zračni prijevoznik ima pravo ne prihvatiti određene predmete na prijevoz.

Informacije koje su objavljene o prijevozu opasnih roba u putničkom prometu su preuzete iz važećeg izdanja Propisa o opasnim robama (IATA Dangerous Goods Regulations) Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA – International Air Transport Association):

 1. Potpunu listu zabranjenih predmeta možete pogledati OVDJE
 2. Info brošuru o opasnim robama možete preuzeti OVDJE

Svi putnici, njihova ručna i predana prtljaga moraju bi ti zaštitno pregledani prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja aerodroma. Zaštitni pregledi obavljaju se na zaštitnim točkama, ručnim pregledom, pomoću tehničkih sredstava ili kombinacijom navedenih metoda. Primarni cilj zaštitnog pregleda je otkrivanje i sprječavanje unošenja zabranjenih predmeta u zaštitno ograničeni (štićeni) prostor i (kasnije) u zrakoplov te mogućeg izvršenja djela nezakonitog ometanja (npr. otmice zrakoplova, sabotaže ili napada eksplozivnim sredstvom).
Prilikom pregleda putnika postoji i mogućnost odvojenog (zasebnog) pregleda putnika. Mogućnost odvojenog pregleda putnika mogu koristiti putnici sa smanjenom pokretljivošću, putnici s medicinskim protezama i putnici s a pacemaker-om.
Uređaji koji se koriste za zaštitne preglede ne uzrokuju oštećenja elektroničkih uređaja (prijenosnih računala, kamera, fotoaparata i dr.) ili filmova za fotoaparate.

Kako brzo i lagano obaviti zaštitni pregled?

Obavite pravovremene pripreme za putovanje i informirajte se o predmetima/tvarima koje su zabranjene za prijevoz. U ručnu i/ili predanu prtljagu spremite samo one predmete/tvari koje su dopuštene u skladu s Popisom zabranjenih roba, pravilima o tekućinama i opasnoj robi – u tom slučaju niste izloženi zabrani prijevoza ili oduzimanju. Tekućine koje prevozite u ručnoj prtljazi (samo u spremnicima do 70 ml) spremite u propisanu plastičnu vrećicu. Dolazak u zračnu luku treba biti pravovremen kako biste opušteno i bez pritiska kašnjenja prošli sve postupke u procesu otpreme putnika. U slučaju da prevozite vatreno oružje isto prijavite osoblju nadležnom za prijavu putnika.
U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage, metalni nakit, sat, kovanice i slične predmete koje nosite na sebi ili u džepovima, spremite u ručnu prtljagu, kako bi umanjili mogućnost zaboravljanja ili gubljenja istih, ili ih stavite u plastičnu posudu za odlaganje predmeta koji se pregledavaju RTG uređajem.
U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage vrećicu sa tekućinama izdvojite iz ručne prtljage.
U pripremi za zaštitni pregled putnika i ručne prtljage prijenosna računala i druge veće elektroničke uređaje (npr. igraće konzole, digitalne fotoaparate i kamere i sl.), izdvojite iz ručne prtljage za odvojeni pregled, te ih stavite u plastičnu posudu namijenjenu za tu svrhu.
Skinite kaput ili jaknu, te ih stavite u plastičnu posudu, kako bi se pregledali kao posebni
komadi ručne prtljage. Ukoliko osoblje nadležno za zaštitne preglede zatraži, budite spremni skinuti remen i/ili izuti obuću, te ih staviti u plastičnu posudu, kako bi se pregledali kao poseban komad ručne prtljage. Slijedite ostale upute osoblja nadležnog za zaštitne preglede.