Molimo Vas da naglasite svoje posebne potrebe prilikom rezervacije i kupovine karata.

Djeca u dobi do 2 godine (bebe)

Bebe (od 4 dana do 2 godine starosti) ne zauzimaju posebno sjedalo već sjede u krilu odrasle osobe, ali im se izdaje vlastita zrakoplovna karta. Na domaćim linijama bebe putuju besplatno. Pri rezervaciji obavezno naglasite da putujete s bebom te navedite datum rođenja. Za bebu možete rezervirati i odvojeno putničko sjedalo koje plaćate prema tarifi za djecu i u tom slučaju obavezno je korištenje dječje autosjedalice s certifikatom za putovanje zrakoplovom. U pratnji bebe mora putovati odrasla osoba, ne mlađa od 15 godina (13 ako je član obitelji). Jedna odrasla osoba može putovati s najviše dvije bebe, od kojih jedna mora biti stara najmanje šest mjeseci. U tom slučaju jedna beba sjedi u krilu odrasle osobe, a druga na posebnom putničkom sjedalu, u autosjedalici s certifikatom za putovanje zrakoplovom.

Djeca do dvije godine starosti imaju pravo na besplatan prijevoz jednih sklopivih kolica ili autosjedalice. Možete ih predati osoblju zračne luke na samom ulazu u zrakoplov, ali o tome prethodno morate obavijestiti osoblje zračne luke prilikom prijave za let.

Djeca u dobi od 2 do 12 godina

Djeca u dobi od 2 do 12 godina zauzimaju posebno sjedalo u zrakoplovu, kao i odrasle osobe. Djeca mogu putovati uz odraslu osobu ili kao nepraćena djeca, a njihove se zrakoplovne karte izdaju po tarifama za djecu (maksimalni popust od 50 %). Nije ograničen broj djece koja putuju s jednom odraslom osobom.

Djeca bez pratnje

Nepraćena djeca su djeca u dobi od 5 do 12 godina, koja putuju sama i o kojima prijevoznik vodi posebnu skrb.

Popratnica za putovanje malodobne osobe

Dijete mora imati sve potrebne dokumente (zrakoplovnu kartu, osobnu iskaznicu, popunjeni obrazac, tzv. popratnicu za putovanje malodobne osobe s podacima o djetetu i o osobi koja je dopratila dijete na let, kao i o osobi koja će dijete dočekati). Svi dokumenti stavljaju se u crvenu, plastičnu torbicu označenu slovima UM, a dijete ju nosi oko vrata tijekom leta i boravka u zračnoj luci. Roditelj ili druga osoba doprati dijete u zračnu luku gdje kontaktira osoblje check-in-a kako bi popunio tzv. popratnicu ako to nije napravio prilikom kupnje karte.

Mladi putnici u dobi od 12 do 15 godina mogu putovati zrakoplovom kao nepraćena djeca, na zahtjev roditelja ili staratelja.

Ukrcaj u zrakoplov i let

Nakon obavljene prijave za let roditelj preda dijete zemaljskoj domaćici zračne luke, koja ga doprati u zrakoplov. Osoba koja je dopratila dijete mora ostati u zračnoj luci sve do polijetanja zrakoplova. Dijete ulazi u zrakoplov prije ostalih putnika, a preuzima ga glavna domaćica zrakopova, koja ga smješta na njegovo mjesto. Osoblje zrakoplova pobrine se da je dijete udobno i sigurno smješteno, najčešće pokraj neke odrasle osobe, te mu je tijekom leta na raspolaganju.

Poslije leta

Poslije leta dijete napušta zrakoplov posljednje te ga osoblje zrakoplova predaje zemaljskoj domaćici odredišne zračne luke. Zemaljska domaćica otprati dijete i predaje ga osobi čiji su podaci navedeni u popratnici. Osoba koja prihvaća dijete mora se prije toga identificirati i potpisati na popratnicu za putovanje malodobne osobe.

Cijena usluge

Domaći let (cijena po segmentu ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske): 200 kn + 25 %PDV
Primjer: let Zagreb – Dubrovnik – Zagreb, 2 x 200 kn + 25% PDV

Domaći let (cijena po segmentu ako je cijelo putovanje unutar Hrvatske, a karta kupljena u inozemstvu): 30 € + 25 % PDV
Primjer: let Zagreb – Dubrovnik – Zagreb, 2 x 30 € + 25% PDV
Za sve detalje usluge prijevoza nepraćene djece kontaktirajte jednu od poslovnica Croatia Airlinesa.

Putnici s poteškoćama u kretanju (PRM PUTNICI)

Ako su Vam potrebna invalidska kolica za vrijeme putovanja, morate obavijestiti zrakoplovnu kompaniju o Vašem stupnju pokretljivosti. Ova je usluga besplatna i dostupna je trajno nepokretnim putnicima, starijim osobama, putnicima s lakšim ozljedama te putnicima s prijelomom ruke ili noge. Ako putujete vlastitim invalidskim kolicima, prilikom rezervacije potrebno nas je obavijestiti o njihovoj težini, dimenzijama i specifikacijama (npr. sklopiva/nesklopiva, sportska/električna), kao i o vrsti baterije koju koriste električna kolica („suha“, “mokra” ili gel baterija). Prije check-ina, baterija mora biti čvrsto vezana za invalidska kolica, i polovi prekriveni izolirajućom trakom ili plastičnim poklopcima kako bi se spriječio kratki spoj. Dodatno treba osigurati i isključiti „mokre“ baterije prije ukrcaja u zrakoplov.

Putnici oštećena sluha ili vida

Zračna luka Osijek pruža pomoć putnicima oštećena sluha ili vida bez naplate. Molimo Vas da pri rezervaciji naglasite da Vam je potrebna dodatna pomoć te nas obavijestite hoćete li imati psa vodiča u pratnji, kako bi naše zemaljsko i kabinsko osoblje dobilo informaciju na vrijeme. Liječnička potvrda za putovanje zrakoplovom nije potrebna.

Besplatno korištenja parkirnog mjesta rezerviranog za prijevoz osoba s težom pokretljivošću

Osoba sa težom pokretljivošću ostvaruje pravo na besplatni parking na temelju svoje iskaznice ZNAKA PRISTUPAČNOSTI (PARKING TICKET) koju daje na uvid službeniku za naplatu parkinga. Također mu daje i svoju ulaznu parking karticu s kojom je ušao na parkirališni prostor Zračne luke Osijek kako bi mu službenik mogao izdati novu parking karticu na kojoj će biti naznačeno VRIJEME ZA ULAZAK BEZ PLAĆANJA 15 MINUTA. IZLAZ s parkinga mora biti u roku 15 minuta, s novom karticom, koja se umeće u automat postavljen kod izlazne rampe. Na taj način rampa se podiže i omogućuje napuštanje parkirališta.

znak pristupačnosti

znak pristupačnosti 1

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte putem telefona +385 31 514 453 ili na e-mail opc@osijek-airport.hr.

Putnici kojima treba liječničko odobrenje za let

Liječničko odobrenje potrebno je za putnike koji spadaju u neku od sljedećih kategorija:

 • putnici s akutnim zdravstvenim problemima (npr. nedavni srčani ili moždani udar)
 • putnici s ozbiljnim prijelomima te rukama i/ili nogama u gipsu ili udlagama
 • putnici koji su nedavno podvrgnuti nekom operativnom zahvatu
 • putnici kojima se manifestirala ozbiljna bolest u nekoliko prethodnih tjedana
 • putnici koji putuju u ležećem položaju (strecher passengers)
 • putnici kojima je potreban dodani kisik ili drugi medicinski uređaji u zrakoplovu
 • putnici koji putuju zbog liječenja
 • trudnice nakon 33. tjedna trudnoće

Putnici kojima je potrebna pratnja tijekom putovanja

Pratnja je potrebna ako putnici tijekom putovanja:

 • nisu u mogućnosti slijediti sigurnosne upute našeg kabinskog osoblja
 • ne mogu sudjelovati u vlastitoj evakuaciji ili
 • ako im je potrebna pomoć kod hranjenja ili korištenja toaleta

Privatne osobe u pratnji moraju imati barem 15 godina i biti upoznate s putnikovim zdravstvenim stanjem. Medicinska pratnja su osobe koje imaju odgovarajuću medicinsku naobrazbu, ovisno o zdravstvenim problemima putnika.

Informacije o zdravstvenom stanju

Obrazac je potrebno poslati u Polikliniku Zagreb (Park prijateljstva 1, tel: +355 1 3532353, fax: +355 1 3532040) na ovjeru.Popunjeni i ovjereni obrazac potrebno je predočiti pri kupnji karte i prijavi za let (check-in).

Liječnička potvrda i drugi dokumenti

Žene koje su trudne manje od 25 tjedana, zdrave i nemaju nikakvih komplikacija u trudnoći, mogu se primiti u zrakoplov bez liječničke potvrde. Traje li trudnoća više od 25 tjedana, a najviše do 35 tjedana, potrebna je liječnička potvrda koja nije starija od sedam dana i kojom se potvrđuje da se porođaj neće dogoditi unutar 4 tjedna od početka putovanja. U tom slučaju nema medicinskih prepreka za putovanje zrakoplovom.

Kada nije moguće putovati

Trudnice koje očekuju porođaj u roku od sedam dana i majke koje su rodile prije manje od sedam dana ne mogu putovati zrakoplovima Croatia Airlinesa.